Verwijderde bestanden van de iPad (en iPod of iPhone) terughalen

De iPad wordt door veel mensen als volwaardige computer gebruikt en daar horen dan ook volwaardige computer problemen bij. Zoals het per ongeluk een document verwijderen. Vooral met het aanraakscherm kun je erg gemakkelijk vergissen. Is het dan mogelijk om een per ongeluk verwijderd bestand terug te halen? Het antwoord hier op is ja en nee. Nee als je geen recente backup hebt gemaakt via iTunes of iCloud. Ja als je wel een backup gemaakt hebt. Op de iPad geldt dat als iets weggegooid wordt, dan kan het ook daadwerkelijk weg. Er is geen prullenbak waar je het eventueel nog uit kan halen. Heb je recentelijk je iPad met iTunes of iCloud gesynchroniseerd dan is de kans vrij groot dat het verwijderde document nog te herstellen is.

Dus heb je recent je iDevice (iPad, iPod en iPhone) met iTunes gesynchroniseerd? Dan heb je een goede kans dat het bestand nog in iTunes staat. Sluit je iDevice NIET aan op iTunes! Want dan wordt het bestand ook in iTunes verwijderd! Voor Mac gebruikers is er de tool Data Recovery for iTunes en voor Mac- en Pc gebruikers is het programma iPhone Backup Extractor. Download en installeer één van de programma's en volg de instructies.

Als je geen backup hebt dan heb je voor nu weinig opties al is er een bedrijf die zich wel meebezig houdt om het mogelijk te maken verwijderde bestanden op de iPad, iPod en iPhone te herstellen. Helaas is hun App nu nog niet klaar. Hier is de link naar het product iPad data recovery.

Tips

Omdat de iPad waarschijnlijk vaker aan zal staan dan de computer is het verstandig om regelmatig backups te maken via iCloud. Gebruik anders ook synchronisatie services zoals Dropbox en Sugarsync. Met deze services kun je je bestanden met meerdere apparaten delen. En zo heb je ook een backup op een ander apparaat.

E-mails worden meestal niet direct verwijderd. Op de iPad kun je meestal verwijderde e-mails nog terugvinden in de map prullenbak/trash van het gebruikte e-mail App. En als je je e-mail op verschillende apparaten leest of hebt dan is de kans vrij groot dat hetzelfde e-mailtje nog op een ander apparaat staat. Maar let daarbij heel goed op! Het wordt steeds meer gemeengoed dat de e-mail over alle apparaten gesynchronseerd wordt. Dus weet je dat je het mailtje nog op je uitstaande computer hebt staan, zet die pas aan als je zeker weet dat deze niet met het internet verbonden is! Want anders wordt het mailtje als nog gewist!

Vanaf de iPad kun je jouw belangrijkste documenten regelmatig naar jezelf mailen. Veel App's ondersteunen de mogelijkheid om gemaakte documenten te mailen. Maak van die functie gebruik, het is een goede gewoonte om te doen en het kan je op een dag veel werk schelen.

Wanneer je regelmatig een backup van je iPad, iPod of iPhone in iTunes maakt, dan kun je met het programma iPhone Backup Extractor in de backup zoeken. Je hoeft dan niet de hele backup op bijvoorbeeld je iPad terug te zetten, als je slechts een enkel bestand wilt herstellen.