Garmin F60 series review

De Garmin F60 series horloges zijn wat mij betreft ideaal. De horloges zijn klein en licht om mee te lopen en de footpod merk je niet. Daarbij is het mogelijk om je hartslag te meten en maakt het niet uit of er buiten of binnen gelopen wordt. De footpod werkt altijd. Nu is de vraag hoe goed is de F60?

Plaatje van de verschillende F60 modellen.
De verschillende F60 modellen


De Garmin F60 serie is er voor de dames en de heren. Niet alleen de kleuren zijn anders ook is het herenmodel iets zwaarder ten opzichte van de dames variant. Het is slechts 4 gram (44 gram voor de heren en 41 gram voor de dames variant) zwaarder.

De herenvariant is ook iets groter (5.6 x 3.8 x 1.3 cm) ten opzichte van de dames variant (5.2 x 3.8 x 1.4 cm). Het dameshorloge is een milimeter dikker! In vergelijking met de GPS horloges, is de F60 vergelijkbaar met een normaal sporthorloge.

Het display zelf is duidelijk leesbaar. De gegevens roteren tussen tijd, hartslag en snelheid. In het donker doet het backlight het prima waardoor het horloge ook voor nachtelijke workouts goed te gebruiken is.

Plaatje van de de verschillende gegevens die op het scherm worden getoond tijdens het roteren van de gegevens.
Aantal screenshots van de gegevens die op het scherm worden getoond.


De F60 serie komt meestal als een bundel en het advies is dan ook om niet alleen het horloge te kopen. Een losse hartslagmeter is prijzig, maar de footpod is nog veel duurder! De prijs van een complete F60 kit is ongeveer €125,-.

Door de footpod is dit horloge prima indoor te gebruiken. Dus ook op de indoorbaan is het mogelijk om de actuele snelheid als minuten en seconden per kilometer op het horloge te zien. De Forerunners kunnen dit niet, omdat ze een GPS signaal van meerdere satellieten nodig hebben. Deze signalen gaan niet door daken heen. Wat dat betreft heeft Garmin een goede set gedaan door ook een footpod variant te maken.

Hoe nauwkeurig is de F60?

Veel mensen denken dat een GPS feiloos is. Dat is het niet. In Europa en in tijden dat we niet oorlog zijn met de VS, is de maximale afwijking in het veld 35 meter. Lopen we in een gebied waar veel hoge gebouwen staan of onder bomen door, dan wordt GPS een stuk minder nauwkeurig. Zo is het ook met de footpod.

Na het instellen van het horloge met lichaamsgegevens en leeftijd, kan er begonnen worden met het calibreren van het horloge en de footpod. Het is het slimst om dit op de vier honder meter baan te doen of langs de snelweg waar de hectometer paaltjes staan. Zo is bekend hoeveel er gelopen is en kan het vrij nauwkeurig worden vergeleken met wat de F60 zegt. Loop tijdens het calibreren niet hetzelfde tempo en zeker niet alleen maar op je hardst of zachts. Wissel het goed af, want alleen dan kan het horloge goed inschaten en calibreren.

Na het calibreren wat testrondjes lopen om te controleren of de calibratie goed gelukt is. Ook hier weer de snelheid variëren. Pas eventueel de afwijkingen aan, door opnieuw te calibreren.

Wat opvalt is dat bij een goeie calibratie de F60 zeker niet onder doet voor een Forerunner wat accuraatheid betreft. De afwijking is minimaal. Op tien kilometer ongeveer 200 meter t.o.v. van een GPS horloge even aannemen dat er constant een GPS fix was. Helaas komt de F60 niet met een hoogtemeter, wat voor sommigen een dealbreaker kan zijn.

Door het ontbreken van GPS functionaliteit is het ook niet mogelijk om routes te bekijken en op te slaan. Het is alleen mogelijk om rondetijden en afstanden met bijbehorende hartslag te op slaan.

In tegenstelling tot de Forerunner 110 HRM komt de F60 wel met een Virtuele Partner. Deze functies maakt het alleen lopen net iets intressanter. Met de virtuele partner wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel je achter of voorloopt ten opzichte van deze partner. Auto pause is ook heel handig, vooral als je veel in de stad loopt. Je vergeet zo nooit meer je stopwatch aan of uit te zetten. Standaard staat de auto pause op 30 minuten per kilometer. Zelf loop ik wat heen en weer bij een verkeerslicht en de grens tussen de 15 tot 20 minuten per kilometer geeft betere resultaten. Je moet anders bijna helemaal stil staan.

GPS horloges hebben een vertraging, de zogenaamde lack. Het duurt even voordat de versnelling verwerkt is. Bij de F60 is dit meteen. Dus je ziet meteen je versnelling of vertraging. Hier zie je wel je huidige snelheid en niet je gemiddelde snelheid zoals bij de Forerunner 110 HRM.

Er gaan verder overal knoopcellen in die zelf te vervangen zijn. Het heeft de voorkeur om de batterijen door een expert te laten vervangen die ook op waterdichtheid kan controleren. Garmin zegt dat de F60 een batterijlevensduur van een jaar heeft.

Het horloge is tot 50 meter waterdicht en ermee gaan zwemmen is geen enkel probleem. Naast hardlopen is het horloge ook te gebruiken voor het fietsen. Dan moet er wel een cadans meter worden gekocht. Een GPS horloge heeft dit niet nodig. Hierdoor wordt de F60 toch al weer wat duurder als er ook meegefiets wordt.

De hartslagband zit prima, maar let op dat er twee versies zijn. De standaard versie en de premium versie. De laatste is van zachter matriaal en zit wat comfortabeler.

Alle software moet vanaf het internet worden gedownload. Dit heeft als voordeel dat je altijd de laatste versie hebt. De software is moet eerst geïnstalleerd worden voordat de ANT+ usb stick in de computer wordt geplaatst. De software zelf is duidelijk en overzichtelijk. De connectie tussen computer en horloge verloopt prima nadat de twee met elkaar gepaired zijn.

Het horloge periodiek opschonen is verstandig. Er kunnen slechts 100 rondetijden worden opgeslagen en/of 20 uur aan trainingsdata. Twee keer in de week een uurtje hardlopen, zorgt ervoor dat je na drie maanden gegevens moet weggooien.

Bedieningsgemak is prima. De menu's zijn duidelijk en de knoppen werken prima. Het doet wat het moet doen. Het volstaat om de handleiding door te nemen en de stappen die er in staan beschreven kunnen zo over worden genomen. Ook tijdens het lopen zijn de knoppen goed te gebruiken, al wil ik zelf altijd met het lopen bezig zijn en niet met het instellen van mijn horloge. Met de auto pause functie hoef ik nog minder op de werking van het horloge te letten.

Naast horloge te verbinden met de computer, hartslagmeter, footpod en cadansmeter, kan de F60 ook verbonden worden met andere fitnessapparatuur en weegschalen. Zo wordt het horloge helemaal je persoonlijke trainingsmaatje.

Conclusie

De F60 zou mijn keus zijn boven een GPS horloge als ik geen hoogtemeter nodig heb en niet de route achteraf wil bekijken. Wanneer dit wel voor je belangrijk is en je wilt het horloge ook op de fiets gebruiken dan kan een GPS horloge de betere keus zijn. De F60 meet de gelopen afstand accuraat en de functionaliteit die het heeft maken het een prima hartloophorloge. Wanneer er gekozen moet worden tussen de F60 of de Forerunner 110 HRM, dan zeg ik de F60. Goedkoper, lichter en meer functies zoals bijvoorbeeld het tonen van de actuele snelheid en virtual partner optie. Verder is de F60 sneller met het tonen van snelheidswisselingen en kunnen de rondes per vastingestelde tijd of vast ingestelde afstand worden opgeslagen. Voor een fitness horloge is het ideaal.