Goedkope iPads en andere gewilde producten bestaan niet

De iPad is reuze populair en dat is het dievengilde ook opgevallen. In plaats van een iPad te stelen en deze weer door te verkopen, worden iPads voor een goede prijs zogenaamd via webshops aangeboden. De prijs is zodanig dat je snel geneigd bent om een iPad te bestellen, maar ze zijn dan ook weer niet zo goedkoop dat het meteen opvalt dat het geen zuivere koffie is.

Net na de lancering van de iPad 2, ging een oplichter zover dat deze spotjes op de radio liet horen en pagina grote advertenties in de krant zette om de iPad 1 voor een hele goede prijs aan te bieden. De oplichter had een webdesign bedrijf ingehuurd om de webshop te maken. Omdat deze de site ook in de gaten hield ontdekte ze dat de contactformulieren van de site niet goed verwerkt werden. Zij probeerden vervolgens de oplichter in te lichten. Deze gaf niet thuis en toen ging er een lampje branden. Uiteindelijk is de website vrij vlot na lancering weer weggehaald en dat heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat veel nederlanders van deze oplichterij vrijgewaard gebleven zijn.

In die korte periode is er na schatting voor €700.000,- geld binnengehaald. Als de oplichter iets beter zijn best had gedaan en ik zal hier niet melden wat hij beter had moeten doen, dan had dat bedrag vele malen hoger kunnen zijn.

Kortom als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan zal het ook niet waar zijn. Oplichters maken gebruik van wat bekend staat als social engineering en dit betekent dat mensen gemanipuleerd worden. iPads zijn heel populair en veel mensen willen er één hebben. Waarschijnlijk weerhoudt de prijs van de iPads veel mensen ervan om er één te kopen. Het is dan een buitenkans als er eentje voor weinig geld wordt aangeboden. Veel mensen hoeven dan ook niet lang na te denken en bestellen dan ook direct! Vooral als de voorraad beperkt is!

Hier volgen enkele tips om de kans op oplichterij te beperken.

Regel 1: Als een product erg goed geprijst is, wees dan erg bedacht op oplichting. Alle goederen kunnen gebruikt worden voor oplichterpraktijken, maar gewilde goederen zijn favoriet. Want deze spreken veel mensen aan en kunnen ervoor zorgen dat de oplichter in een hele korte tijd veel geld kan verdienen. Het risico dat de oplichterij aan het licht komt, is ook groter maar dat het is het waarschijnlijk wel waard.

Regel 2: Wanneer er sprake is van beperkt aantal of er is sprake van een lange levertijd, let dan goed op. Het beperkte aantal zal ervoor zorgen dat je snel geneigd bent om snel te bestellen. Komt daar ook nog een lange levertijd bij, dan is het tijd om goed na te gaan denken. Want als er een beperkt aantal is, dan zouden deze vrij vlot geleverd kunnen worden.

Regel 3: De webshop is zeer recent. Oplichters willen snel opereren en zullen hun webshop zo snel mogelijk in de lucht willen hebben en meteen starten met het oplichten. Dit in combinatie van een hele goede deal, zou stof moeten zijn om over na te denken. Je kunt via de SIDN Whois service achterhalen hoe oud een domein is. En wie de eigenaar van het domein is. Controleer in het geval van een bedrijf het kvk nummer. Is het domein van een persoon of een vage organisatie, wees dan extra alert. De kans op oplichting is dan vrij groot. Net als er buitenlandse bedrijfsnamen staan vermeld.

Regel 4: Zoek via Google naar ervaringen van de webshop, het bedrijf en persoon. Krijg je geen zoekresultaten, dan betekent dat nog niet zoveel. Krijg je wel resultaten, dan is het afhankelijk van de resultaten of het wel of niet goed is. Let op dat goede recensies lezen, nog geen garantie is dat het wel goed zal zijn. Voor electronica is Tweakers.net een hele goede bron van informatie over bedrijven. Controleer ook verschillende fora die zich specifiek richten op bijvoorbeelde de iPad.

Regel 5: De webshop doet raar. Op het moment dat de webshop rare trekjes vertoont, dan is dat reden voor bezorgdheid. Natuurlijk kan het voorkomen dat door veel bezoekers, de webshop slecht reageert. Echter als je een goede deal hebt, dan kun je als verkoper verwachten dat je veel bezoekers krijgt en zou je als goed ondernemer hier rekening mee houden. Oplichters gaan voor snel geld verdienen en een goed presterende webshop zal niet hun grootste zorg zijn.

Regel 6: Let op keurmerken. Als deze op een webshop staan die net in de lucht is, dan is de kans vrij groot dat het nep is. Je kunt bij de instanties die de keurmerken verstrekken de website opvragen. Als de website vervolgens onbekend is, dan is er zeker sprake van oplichting. Keurmerken verstrekken kost tijd en geld. Echter een keurmerk plaatje op een website plaatsen is een fluitje van een cent. En geeft nep zekerheid.

Regel 7: De webshop vraagt om rare gegevens, of het taalgebruik wijkt erg af van wat normaal is. In Nederland is iDeal de meest voorkomende internet betaalmethode. Het gebruik van creditcards is vrij schaars en als een webshop alleen deze vorm aanbiedt, dan is het tijd om van de koop af te zien. Men wil niet alleen je een nep product verkopen, men wil ook je creditcard plunderen.

Regel 8: Mogelijkheid om alleen met Paypal te betalen. Paypal biedt kopersbescherming, wat je als koper moet geruststellen. Echter als je ziet hoe snel je een paypal account kunt aanvragen, is er zeker wel een mogelijkheid om opgelicht te worden. Je zult je geld waarschijnlijk wel terugkrijgen, maar dat kan wel even duren en jij moet als koper gaan bewijzen dat er sprake van oplichting is.

Regel 9: Betalen met iDeal. Let hierbij op de het slotje, de juiste link van de bank en of de gegevens verder ook kloppen. Het kan maar zo dat er een phishing site is opgezet, hoewel de kans hier in dit geval vrij klein is. Men wil immers dat je snel geld overmaakt.

Regel 10: Controleer de contactgegevens en pleeg een telefoontje. Als ze opnemen vraag waarom ze bijvoorbeeld de iPads zo goedkoop aan kunnen bieden. Natuurlijk hebben ze een verhaal klaar, maar het gaat hem eigenlijk meer om het feit dat ze opnemen. Het verhaal kun je aanhoren, maar vraag ook of je je bestelling kunt afhalen. Als dat mogelijk is, dan kun je overwegen omdat te gaan doen.

Natuurlijk zijn er ondernemers die gewoon geld willen verdienen en die legaal bezig zijn. Het kan zijn dat een goedwillende ondernemer zijn zaken niet op orde heeft en niet aan voldoet aan één of meerdere van de bovenstaande regels. Dit betekent niet dat het een oplichter is. Wees dan ook erg terughoudend met het uiten van beschuldigingen. Soms loopt de emotie erg hoog op, vooral als je denkt opgelicht te zijn. Maar pas op met het openlijk beschuldigen van iemand. Mocht je slachtoffer zijn van internet oplichting: neem contact met de politie en doe aangifte. Probeer altijd wel eerst de verkopende partij te contacteren.

Aangifte doen betekent dat je wel alle gegevens en bewijzen moet meenemen. Maak dan ook van je bestellingen altijd afdrukken (naar pdf is in eerste instantie voldoende, afdrukken op papier, doe je pas als je aangifte moet doen). Zorg dat je altijd de chronologische gang van zaken goed opgeschreven hebt. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie mee neemt. Dus rekeningnummers, bedragen, contact e-mail etc. En blijf rustig en rationeel.